Interkulturelt prosjekt ved tyskfaget

Våren 2017 har DAAD-språkassistenten Franziska von Schroeders gjennomførte et prosjekt som har som mål at studenter skal få både praktisk erfaring og muligheten til å bli bedre kjent med en fremmed kultur. Prosjektet er inspirert av og ble gjennomført i samarbeid med den tyske organisasjonen Europa macht Schule e.V. og ble støttet av DAAD-lektoren Veronika Hamann og Åsta Haukås. «Europa møter skolen», som det kunne hete på norsk, har allerede organisert mer enn 1500 studentprosjekter i Tyskland.  Tyskfaget ved Institutt for fremmedspråk tilpasset programmet til et tysk-norsk opplegg. I dette vårsemesteret gjennomførte to norske studenter sammen med tyske utvekslingsstudenter for første gang prosjekter i tyskklasser på en norsk videregående skole. Programmet satte i gang en dialog på tvers av kulturer, bød på muligheter å forbedre språkkunnskaper og åpnet nye perspektiver for både studenter og elever. Utover det ble samarbeidet styrket mellom en lokal skole og universitetet og ga elevene et inntrykk av studentlivet. På grunn av positive tilbakemeldinger fra både prosjektklassene og studentene, skal programmet fortsettes i høstsemestret og vi håper at vi kan motivere flere studenter til å engasjere seg.

Siden UiB er en av få institusjoner utenfor Tyskland som har prøvd ut Europa macht Schule, ble Franziska von Schroeders invitert til å presentere prosjektet i Brüssel på konferansen «Promoting Europe, cultural exchange and mobility ‘Europe meets School’» i mai. Konferansen var et første steg mot å utvikle og videreføre prosjektet på UiB som en del av et større europeisk nettverk.

Veronika Hamann.

hamann